CLIENT :

LOCATION:

PROJECT SIZE :

TAGS :

Binghamton University

Binghamton, NY

250,000 GSF

Student Life


This project transforms a series of buildings to create a central hub for student activity, unifies existing student union services by creating an inviting social destination for the student body, and a pedestrian concourse that incorporates already established pedestrian patterns.

In the current configuration the series of existing buildings naturally directs students around the Union and simply provides passage for students from the east end of campus to the west end of campus.

 

To appropriately understand the best use of space and meet the needs of the students and staff that would occupy the new Union, the HOLT team conducted interviews and gathered information from students and representatives from all the departments that would be included in the new and renovated spaces. The information was analyzed and summarized in a comprehensive Programming Study. During the programming phase the involved campus participants identified project goals that were used to guide the designers with decisions throughout the concept phase. The project goals include: efficient space use, creation of an inviting space for the student body, and a unique "front door" for each department.

 

The selected design successfully creates adjacencies for the student support services and incorporates informal student gathering spaces that are inviting and comfortable. The two-floor addition creates a contemporary context that unifies the existing buildings through use of materials and the building mass, and creates large atrium that floods the space with natural light. Departments that provide student support are located immediately adjacent to the atrium and through architecture and lighting have professional individual identities.

 

A courtyard is created as an extension of the new atrium and student lounge and to provide a seamless indoor/outdoor experience.

 

For more information about this project contact A. Quay Thompson, AIA, LEED AP BD+C: aqt@holt.com


Previous Project Next Project