CLIENT :

LOCATION:

PROJECT SIZE :

TAGS :


Cornell has long envisioned a program that would provide students with formal and informal academic enrichment opportunities.

The Carol A. Tatkon Resource Center renovation resulted in the creation of a first year resource center to enhance academic advising, faculty mentoring and a means to infuse student life with services and experiences that would help students become more self-sufficient. The Center was designed to provide an attractive and inviting environment for discussion groups, individual study, collaborative learning initiatives and meetings with peer and professional advisors.

 

Balch Hall, a 1920s, gothic-style, original bluestone residence hall located on the University's North Campus, was chosen to house the Center. Balch Hall is situated on the major pedestrian path linking the First-Year Student residence halls on North Campus with the main academic campus quadrangles. As such, Balch was recognized as the perfect location for the center, a place that would be a natural draw for students coming and going to classes.

 

In order to incorporate the new interior features while maintaining the building's historic features, such as leaded-glass windows, mantled fireplaces and floor-to-ceiling paneling, extensive renovation was necessary, with careful attention given to creating new features to appropriately complement the old.

 

For more information about this project contact Graham L. Gillespie, AIA: gg@holt.com


Previous Project