CLIENT :

LOCATION:

PROJECT SIZE :

LEED STATUS :

TAGS :

Medical Center at Ithaca

Ithaca, NY

96,400 gross square feet

LEED Silver certified

Awards, Diagnostic and Treatment, Inpatient, LEED Silver certified, Outpatient, Sustainable


HOLT's Master Plan for Cayuga Medical Center at Ithaca identified the uphill side of the original 1979 hospital overlooking Cayuga Lake as a key expansion opportunity.

Multiple related site access and building program issues were addressed with the two-story addition, including the primary objective to relocate the outpatient entrance and related services and create a new patient focused hub responsive to the changing trends in healthcare delivery. The project also created a new pharmacy, ED and CCU, and renovated and expanded imaging services.

 

At the heart of the design is the welcoming naturally lit double-height lobby lounge that overlooks gardens and adjoins the new grab-and-go Café popular with patients, visitors and staff. The interior design features warm woods, indirect lighting, ample glass, water features, comfortable seating, and private check-in alcoves to create an entry sequence that calms anxious incoming patients and their families.

 

Nearby the new 21-bed ED that accommodates 35,000 annual visits is completely hidden with its own drop-off entrance, waiting room and garden. It utilizes a race-track plan to achieve unobstructed views between care givers and perimeter patient alcoves. On the second floor above, the new 16-bed CCU also provides direct visual contact between the central nursing core and private rooms outfitted with amenities for family members.

 

At the exterior HOLT adopted the masonry and concrete vocabulary of the original 1979 building to unify the entire complex, while creating a fresh contemporary image by introducing extensive high performance glazing. Sensitivity to environmentally based site planning, sustainable material selections and energ y efficient MEP systems secured the project LEED silver certification and numerous design awards. Memorial gardens adjacent to the existing building were carefully reconstructed on the reshaped site so that the institutional memory of the hospital would continue unbroken into the 21st century.

 

For more information about this project contact Paul A. Levesque II, AIA, LEED AP: pal@holt.com


Previous Project Next Project