CLIENT :

LOCATION:

PROJECT SIZE :

TAGS :


HOLT Architects worked with the Program Director to develop a vision for the project that resulted in a comfortable, relaxed setting for patients to discuss weight loss, smoking cessation, stress reduction, diabetes or other chronic conditions.

The design of the space utilizes an interior core of support spaces with patient exam, and office spaces at the perimeter to maximize the impacts of natural light and views of the surrounding inlet of Cayuga Lake. Back-lit accent wall-panels, recessed niches, and display walls are strategically located and designed to capture interest as patients and staff are moving throught the corridors. Extra wide door openings, securely anchored handrails, and extra width plumbing fixtures are all designed to provide maximum accessibility for patient comfort and safety.  

 

As an extension of the mission of The Cayuga Center for Healthy Living the designers selected sustainable materials with recycled content, products utilizing certified wood, and low-emitting adhesives, sealants, paints and coatings. Sustainable design features included using clerestory windows and sidelights (frosted in private spaces) to bring natural light into the corridor and interior spaces, temperature controls for individual rooms, occupancy sensors, and multi-level lighting were incorporated through-out the Center to minimize energy consumption.

 

For more information about this project contact Graham L. Gillespie, AIA: gg@holt.com


Previous Project Next Project